Технология на млякото и млечните продукти
Академичен състав
E-mail: mivanova@uft-plovdiv.bg
ОКС „Магистър“
- „Технология и управление при производството на млечни продукти”
- „Безопасност на храните”
- „Управление на качеството в хранителната индустрия”
- „Храни и национална сигурност”
Катедрата по “Технология на млякото и млечните продукти” е основана през 1947 г. към Агрономическия факултет на Пловдивски университет с ръководител проф. Пеню Пенев. Дейността на катедрата се утвърждава и развива след създаването на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост, а от 2001 г. – Университет по хранителни технологии.
От 1997 г. катедрата обучава студенти по специалността “Технология на ферментационните продукти” с преподаване на френски език в Центъра по франкофонско обучение към Технологичния факултет на Университета. Обучението на френски език е свързано с организирането на студентски стажове, мобилност по програма “Еразъм”; езикови и научни специализации в Република Франция. Катедрата поддържа тесни контакти с научноизследователски звена и Университети във Франция, Гърция, Турция, Италия, Канада, Русия, Казахстан и Австрия.
От създаването й в катедрата са дипломирани над 1700 студенти (редовни и задочни студенти), от които над 90 чуждестранни. Те успешно се реализират като научни работници, ръководни и технологични кадри в млечната индустрия в страната и чужбина. Защитени са 65 докторски дисертации, от които 20 на чуждестранни специалисти, 45 на български специалисти и 4 дисертации за “доктор на науките”, с което катедрата заема водещо място в Университета по тази форма на обучение. За последните 5 години са защитени 11 докторски дисертации.
От създаването си катедрата е ръководена последователно от проф. Пеню Пенев, проф. д-р Пеньо Продански, проф. дтн Андрей Андреев, акад. проф. дтн Мария Балтаджиева, проф. д-р Желязко Симов, проф. д-р Радка Власева, проф. д.н. Галин Иванов.
- Галин Иванов, Богдан Горанов, Милена Димитрова, Стартерни култури за млечни продукти, “Академично издателство на УХТ”, Пловдив, 2021;
- Галин Иванов, Богдан Горанов, Татяна Балабанова, Александър Славчев, Деница Блажева, Ръководство по стартерни култури за млечни продукти, “Академично издателство на УХТ”, Пловдив, 2021;
- Татяна Балабанова, Практикум по безопасност и качество на млечните продукти, “Академично издателство на УХТ”, Пловдив, 2021;
- Михаела Иванова, Радка Власева, Функционални млечни продукти, Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2020;
- Петър Панайотов, Б. Миленков, П. Боянова, Контрол и архивиране на технологични процеси в млечната промишленост, “Интелексперт-94” ООД, Пловдив, 2017.
- Петър Панайотов, Д. Стоев, Ръководство за курсово и дипломно проектиране (четвърто преработено и допълнено издание), “Интелексперт-94”, Пловдив, 2017;
- Димитров, Т., П. Панайотов, Ст. Денев, М. Богданова, Мляко – млекодобив и първична обработка, “Интелексперт-94” ООД, Пловдив, 2017;
- Маркарит Едгарян, Петър Панайотов, Технология на видовете сирене, Издателство „Интелексперт-94“, Пловдив, 2012;
- Петър, Панайотов, М. Едгарян, Развитие на технологиите в млечната промишленост (второ преработено и допълнено издание), “Интелексперт-94” ООД, Пловдив, 2012;
- Петър Панайотов, Технологично обзавеждане в млечната промишленост – презентации (втора част), “Интелексперт-94” ООД, Пловдив, 2012.
ОКС „Бакалавър“
- Суровинознание на млякото;
- Технология на млечните продукти;
- Технология на сиренето;
- Микробиология на млякото и млечните продукти;
- Технология на млечнокиселите продукти;
- Технологично обзавеждане в млечната промишленост;
- Технологичен проект в млечната промишленост;
- Технология на трайните млечни продукти;
- Системи за самоконтрол при производството на храни.
ОКС „Магистър“
- Суровинознание на млякото;
- Технология на млечните продукти;
- Технология на сиренето;
- Микробиология на млякото и млечните продукти;
- Технология на млечнокиселите продукти;
- Технологично обзавеждане в млечната промишленост;
- Технологичен проект в млечната промишленост;
- Технология на трайните млечни продукти;
- Системи за самоконтрол при производството на храни;
- Иновации в технологията и техниката при производството на млечни продукти;
- Безопасност и качество на млечните продукти;
- Стартерни култури за млечни продукти;
- Технологичен контрол при производството на млечни продукти;
- Безотпадни технологии в млечната промишленост;
- Функционални млечни продукти;
- Сензорен анализ на млечни продукти;
- Технологично проектиране;
- Сензорен анализ и оценка на потребителските изисквания;
- Функционални храни;
- Стандартни модели за управление на качеството на храни;
- Устойчиви хранителни системи;
- Суровинознание на продуктите от животински произход;
- Технология на млякото и млечните продукти.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg