Биотехнология
Академичен състав
E-mail: d_mihaylova@uft-plovdiv.bg
Катедра „Биотехнология” е катедра с традиции в обучението на студенти в сферата на биотехнологиите. През 1963 година в УХТ за пръв път в България е организирано обучение на студенти в областта на биотехнологиите, като тогава специалността се е наричала „Технология на биопрепарати, витамини и дрожди”. През 1973 г. името на специалността е променено на „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти”, а през 1984 г. след утвърждаването на нови учебни планове се създава и ново направление – Биотехнологии, включващо новата специалност „Технология на биопроизводствата”.
С решение на АС от 1991 г. е създадена профилираща катедра Биотехнология. През 1992 г., след въвеждане на нова структура на специалностите в УХТ, специалността се нарича „Технология на биопродуктите”, а от 1997 г. досега названието на специалността е „Биотехнологии”. От 2002 г. в съответствие със Закона за висшето образование, в УХТ започва обучение по двете образователно – квалификационни степени – „Бакалавър” по специалност „Биотехнологии” и „Магистър” по специалност „Индустриални биотехнологии”. От 2015 година по „Клетъчна и молекулярна биотехнология” и от 2018 по „Индустриални и фармацевтични биотехнологии”. През 2024 г. стартира обучението по нова програма за ОКС Бакалавър „Хранителни и фармацевтични биотехнологии“.
Дипломираните, след успешно положен държавен изпит, студенти от ОКС Бакалавър и ОКС Магистър са над 900, като около 60 от тях са чуждестранни – от Европа, Азия, Латинска Америка и Африка. По научното направление „Технология на биологично активните вещества” успешно са защитили своя дисертационен труд над 50 аспиранта.
От създаването си, катедра „Биотехнология” осъществява активно международно сътрудничество с чуждестранни висши училища от САЩ, Европа, Азия и др. Над 10 студента са били част от програма TEMPUS за частично обучение в университети в ЕС. Освен това всяка година 3-5 студента от катедрата имат възможност да участват в обучения по програма Erasmus в Италия, Франция, Германия, Япония, Гърция, Португалия, Индия, Ирландия и др.
- Имобилизирани микробни клетки, ASK, 1995., Кръстанов А.
- Промишлена ензимология, ВИХВП, 1997, Гаргова С., Кръстанов А.
- Ръководство за лабораторни упражнения по ензими, УХТ – Пловдив, 2008, Гаргова С., Кръстанов А., Стоилова И.
- Ръководство по химия и технология на хранителните среди в биотехнологичните производства, изд. Жовали, Пловдив, 2000, Ангел Ангелов, Златка Рошкова
- Биотехнологични производства, Пловдив, 2000, Гаргова Ст., Кожухарова Л., Бахчеванска С.
- Технология на микробни белтъчни продукти. Web-базиран електронен учебник. Виртуална библиотека УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов А., Гочева В.
- Химия и технология на хранителните среди в биотехнологичните производства. Web-базиран електронен учебник. Виртуална библиотека УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов А., Гочева В.
- Хранителна биотехнология. Web-базиран електронен учебник. Виртуална библиотека УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов А., Гочева В.
- Технологично обзавеждане в биотехнологичната промишленост, УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов М., Костов Г.
- Разделяне и анализ на биопродукти. Издателство Агенция седем Д, Пловдив, 2012, ISBN 978-954-9774-32-0, Кръстанов, А., Славчев А.
- Биологично активни вещества – изолиране, разделяне и анализ, Ръководство за лабораторни упражнения, Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2014, ISBN 978-954-24-0245-9, Михайлова Д., Кръстанов А.
- Практикум по ензимология. Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2015, Кръстанов, А.
- Биотехнологични методи в екологията, Ръководство за лабораторни упражнения, Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2021, ISBN 978-954-24-0345-6, Ангелова Г., Бръзкова М.
Профилиращите дисциплини, които се изучават и са характерни за катедрата са:
Бакалавърска програма „Хранителни и фармацевтични биотехнологии”:
Клетъчна биология;
Биотехнология на витамините;
Основи на биокатализата;
Молекулярна биология;
Ензими в хранителната и фармацевтичната промишленост;
Биоактивни фармакологични метаболити;
Промишлена микробиология;
Биотехнология на ферментационни храни и напитки;
Хигиенен дизайн при производствата на хранителни и биотехнологични продукти;
Микробни биомаси и алтернативни протеини;
Биотехнология на антибиотиците;
Биотехнологични процесии съоръжения;
Растителна клетъчна агрономия;
Разделяне и анализ на биопродукти;
Агробиопродукти;
Екобиотехнология и кръгова икономика;
Биотехнология на ваксини;
Биоингредиенти и функционални храни;
Молекулярно-генетични анализи;
Магистърска програма „Индустриални и фармацевтични биотехнологии”:
Рекомбинантни ДНК технологии
Биотехнология на клетъчните и тъканни култури
Кинетика и управление на биопроцесите
Биофармацевтични производства
Микробиологичен контрол на хранителни и фармацевтични продукти
Микробни популации и асоциации
Инженерна ензимология
Анализ на фармацевтични продукти
Магистърска програма „Клетъчна и молекулярна биотехнология”:
Имунология
Молекулярна биология
Вирусология
Рекомбинантни ДНК технологии
Геномика и протеомика
Метаболомика и аквафотомика
Микробна екология
Нанобиотехнологии
Приложна биокатализа и биосензори
Молекулярно-генетични методи за анализ и контрол
Пробиотици и микробиомни съобщества