Катедра „Биотехнология” е катедра с традиции в обучението на студенти в сферата на биотехнологиите. През 1963 година в УХТ за пръв път в България е организирано обучение на студенти в областта на биотехнологиите, като тогава специалността се е наричала „Технология на биопрепарати, витамини и дрожди”. През 1973 г. името на специалността е променено на „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти”, а през 1984 г. след утвърждаването на нови учебни планове се създава и ново направление – Биотехнологии, включващо новата специалност „Технология на биопроизводствата”.
С решение на АС от 1991 г. е създадена профилираща катедра Биотехнология. През 1992 г., след въвеждане на нова структура на специалностите в УХТ, специалността се нарича „Технология на биопродуктите”, а от 1997 г. досега названието на специалността е „Биотехнологии”. От 2002 г. в съответствие със Закона за висшето образование, в УХТ започва обучение по двете образователно – квалификационни степени – „Бакалавър” по специалност „Биотехнологии” и „Магистър” по специалности „Индустриални биотехнологии”. От 2015 година по „Клетъчна и молекулярна биотехнология” и от 2018 по „Индустриални и фармацевтични биотехнологии”.
Дипломираните, след успешно положен държавен изпит, студенти от ОКС Бакалавър и ОКС Магистър са над 900, като около 60 от тях са чуждестранни – от Европа, Азия, Латинска Америка и Африка. По научното направление „Технология на биологично активните вещества” успешно са защитили своя дисертационен труд над 50 аспиранта.
От създаването си, катедра „Биотехнология” осъществява активно международно сътрудничество с чуждестранни висши училища от САЩ, Европа, Азия и др. Над 10 студента са били част от програма TEMPUS за частично обучение в университети в ЕС. Освен това всяка година 3-5 студента от катедрата имат възможност да участват в обучения по програмата Socrates/Erasmus в Италия, Франция, Германия, Япония, Гърция, Португалия, Индия, Ирландия.
1. Имобилизирани микробни клетки, ASK, 1995., Кръстанов А.
2. Промишлена ензимология, ВИХВП, 1997, Гаргова С., Кръстанов А.
3. Ръководство за лабораторни упражнения по ензими, УХТ – Пловдив, 2008, Гаргова С., Кръстанов А., Стоилова И.
4. Ръководство по химия и технология на хранителните среди в биотехнологичните производства, изд. Жовали, Пловдив, 2000, Ангел Ангелов, Златка Рошкова
5. Биотехнологични производства, Пловдив, 2000, Гаргова Ст., Кожухарова Л., Бахчеванска С.
6. Технология на микробни белтъчни продукти. Web-базиран електронен учебник. Виртуална библиотека УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов А., Гочева В.
7. Химия и технология на хранителните среди в биотехнологичните производства. Web-базиран електронен учебник. Виртуална библиотека УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов А., Гочева В.
8. Хранителна биотехнология. Web-базиран електронен учебник. Виртуална библиотека УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов А., Гочева В.
9. Технологично обзавеждане в биотехнологичната промишленост, УХТ, Пловдив, 2010, Ангелов М., Костов Г.
10. Разделяне и анализ на биопродукти. Издателство Агенция седем Д, Пловдив, 2012, ISBN 978-954-9774-32-0, Кръстанов, А., Славчев А.
11. Биологично активни вещества – изолиране, разделяне и анализ, Ръководство за лабораторни упражнения, Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2014, ISBN 978-954-24-0245-9, Михайлова Д., Кръстанов А.
12. Практикум по ензимология. Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2015, Кръстанов, А.
Най-профилираните дисциплини, които се изучават и са характерни за катедрата са:
Бакалавърска програма „Биотехнологии”:
Нискомолекулни биологично-активни вещества
Ензимология
Химия и технология на хранителните среди
Основи на промишлената микробиология
Клетъчна биология
Основи на биотехнологичните производства
Технология на ензимите
Технология на антибиотиците
Биотехнологични процеси и съоръжения
Технология на микробните белтъчни продукти
Хранителна биотехнология
Биотехнологични методи в екологията
Биопродукти за селското стопанство
Разделяне и анализ на биопродукти
Магистърска програма „Индустриални и фармацевтични биотехнологии”:
Рекомбинантни ДНК технологии
Биотехнология на клетъчните и тъканни култури
Кинетика и управление на биопроцесите
Биофармацевтични производства
Микробиологичен контрол на хранителни и фармацевтични продукти
Микробни популации и асоциации
Инженерна ензимология
Инвестиционно проектиране
Анализ на фармацевтични продукти
Управление на предприятието
Магистърска програма „Клетъчна и молекулярна биотехнология”:
Имунология
Молекулярна биология
Вирусология
Рекомбинантни ДНК технологии
Геномика и протеомика
Метаболомика и аквафотомика
Микробна екология
Нанобиотехнологии
Приложна биокатализа и биосензори
Молекулярно-генетични методи за анализ и контрол
Пробиотици и микробиомни съобщества
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |