Катедра “Микробиология” е създадена през 1951 г. към Технологичния факултет на ВСИ “В. Коларов”, Пловдив. Неин основоположник е чл.кор. Илия Пашев /доцент по това време/. Заедно с проф. Милен Бешков /негов асистент/ създават материалната база на катедрата и организират учебната и научноизследователската работа. През следващите години катедрата се превръща в едно от най-големите и мощни микробиологични звена в страната. През 60-те години на миналия век колективът от преподаватели, научни сътрудници, специалисти и аспиранти надхвърля 40 души. До 1998 г. в катедрата са обучени над 11 000 студенти, докторанти (над 30), специализанти, дипломанти, много кръжочници и др. Студентите получават познания по обща, хранителна и промишлена микробиология, по генетика и селекция на микроорганизмите. От 1963 г. до 1991 г. в катедрата се съвместяват заедно обучението по обща микробиология на всички студенти от Технологичния факултет и специалността „Биотехнология“. Тук за пръв път в страната се въвежда биотехнологично обучение. Особено внимание се обръща на следдипломната квалификация и на първо място на докторантурата. Разработват се нови съвременни микробиологични и биотехнологични методи, внедряват се нови технологии. Осъществява се непосредствена връзка между наука и обучение. Разрешени са и се решават важни теоретични въпроси в областта на микробиологията и генетиката и научно-приложни проблеми, свързани с хранителната, фармацевтичната, етерично-маслената, козметичната и други промишлености. В катедрата са разработени методи за микробиологичен анализ и контрол на храни и напитки.
Катедрата е ръководена последователно от проф. И. Пашев, проф. М. Бешков, проф. Е. Карова, проф. И. Мургов, проф. Л. Купенов. През 2001 г чрез сливането на катедра “Органична химия” и на катедра “Микробиология” е създадена обединена катедра „Органична химия и микробиология”. За ръководител на общата катедра е избран проф. И. Мургов. През 2004 г катедрата става водеща за специалността “Химия и микробиология на храните” за студенти с образователно-квалификационната степен “бакалавър”. От 2012 г. от обединената катедра са възстановени двете катедри: „Органична химия” и „Микробиология”. През 2013 г. към катедрата е разкрита специалността „Функционални храни“ от образователно-квалификационната степен „магистър“.
В катедрата се извеждат следните основни дисциплини:
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |